Special

Cazul China! 1,3 miliarde de locuitori, dar niciun fotbalist mare

China are cea mai mare populație de pe glob, dar rezultatele lor la fotbal nu sunt deloc bune. Deși se spune, eronat din punctul meu de vedere, că fotbaliștii mari se nasc în țări cu populații mari, această zicală nu se aplică deloc în cazul Chinei.

Iată câteva dintre motivele pentru care China, cu tot respectul, e praf la fotbal.

Cazul China! 1,3 miliarde de locuitori, dar niciun fotbalist mare. Sursă foto: goal.com
Cazul China! 1,3 miliarde de locuitori, dar niciun fotbalist mare. Sursă foto: goal.com

De ce China nu are fotbal de calitate

Cei care își imaginează poporul chinez ca fiind un colț adevărat de cultură și disciplină se înșeală amarnic, China nu e cea din filmele cu războinici și cu călugări budiști, pașnici, care îți arată ce înseamnă viața.

China e un conglomerat, plin de corupție, control din plin asupra populației, multă cenzură, poluare, iar lucrurile negative pot continua. Subliniez termenul de corupție pentru că este unul dintre motivele principale pentru care chinezii nu sunt buni la fotbal.

Mafia pariurilor și meciurile trucate sunt în floare în China. Oficialii, arbitrii, proprietarii de cluburi şi jucătorii sunt vinovaţi în egală măsură de acest lucru. Fotbalul este privit ca problemă de stat în China, de aceea publicul larg şi presa nu au acces la toate manevrele.

Alte motive ţin de politică, dar şi de cultura locului. Chinezii care adoră fotbalul dau vina pe şcoli, unde nu se practică destul această disciplină. Nu există terenuri şi antrenori. Statul chinez pune accent pe gloria venită din sporturile individuale.

Străinii veniți să-i învețe pe chinezi fotbal, nu sunt interesați de acest lucru

Sunt mulți străini valoroși în campionatul Chinei și am văzut de-a lungul timpului ce salarii colosale plătesc chinezii pentru fotbaliști sau antrenori. Noi avem un exemplu foarte clar, cu Cosmin Olăroiu antrenor acolo, unde a și câștigat campionatul.

Totuși, străinii nu sunt interesați să facă performanță în China, ei sunt veniți strict pentru salariu, nu există nimeni care să se laude că joacă în campionatul Chinei, ci se laudă, poate, doar cu salariul imens.

Mulți fotbaliști străini nici nu se antrenează pentru a fi apți de joc, pentru că adversarii sunt atât de slabi încât nu au nevoie de prea multă muncă pentru a-i surclasa.

Oscar. Sursă foto: goal.com
Oscar. Sursă foto: goal.com

Naturalizările n-au adus efectul dorit

Cel mai celebru jucător naturalizat de chinezi a fost brazilianul Elkeson, un golgheter al campionatului Chinei, dar care nu a reușit să ajute prea mult naționala Chinei, deși a marcat câteva goluri.

Elkeson. Sursă foto: goal.com
Elkeson. Sursă foto: goal.com

Singurul fotbalist cât de cât bun

Este vorba despre Wu Lei, cel care a fost transferat de Espanyol în 2019 de la Shanghai SIPG pentru 2.000.000 de euro. Dar nici el nu e excepțional. În acest sezon, în liga a doua din Spania, acesta a marcat un gol și a dat o pasă de gol în 8 meciuri.

Wu Lei. Sursă foto: goal.com
Wu Lei. Sursă foto: goal.com

Concluzie

Eu cred că atât timp cât corupția nu se reduce în China, iar copiii nu sunt îndreptați și către fotbal în detrimentul atletismului și alte sporturi la care China se descurcă mult mai bine, nici fotbalul acestora nu va fi mai bun.

Poate dacă sunt investite sume mari în naturalizări acestea să dea roade la un moment dat, dar aceasta e o soluție doar de moment, nicidecum de viitor.

Îți recomand articolul despre imaginile spectaculoase de pe noul stadion Ghencea.

Urmărește Primul 11 pe FacebookInstagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: