Special

Cine a scris imnul Champions League

Imnul Champions League este unul dintre cele mai cunoscute imnuri din lume și sunetul la care fotbaliștii visează de mici să-l audă pe stadion.

Totuși, mulți fani ai fotbalului mondial s-au întrebat de-a lungul anilor cine a scris imnul Champions League, iar Primul 11 vă vine în ajutor cu un răspuns complet, dar și cu declarațiile compozitorului, care a spus că nu e cea mai bună operă a lui.

Cine a scris imnul Champions League

Imnul Champions League a fost compus în 1992 de Tony Britten, iar aranjamentul muzical este făcut pe fragmentul “Zadok Preotul” al lui Georg Frideric Handel.

Piesa a fost înregistrată la Orchestra Filarmonică Regală din Londra. Corul Academiei “St. Martin” a cântat piesa în limbile engleză, franceză şi germană.

Totul a pornit atunci când UEFA i-a cerut lui Britten un cântec care să redea prestigiul acestei competiții, știrbit de de incidentele dintre hooliganii care trivializaseră fotbalul european în trecut.

Cine a scris imnul Champions League. Sursă foto: espn.com
Cine a scris imnul Champions League. Sursă foto: espn.com

Versurile melodiei, în trei limbi

Versurile melodiei sunt scrise în toate cele trei limbi oficiale ale UEFA: engleză, germană și franceză și, din ordinul UEFA, sună înaintea fiecărei partide din Champions League, ca simbol al jocului curat și al sportivității.

Britten a început să pună pe foaie o listă de superlative, pe care le-a tradus în germană și franceză, pentru a vedea care se potrivesc cel mai bine împreună. Așa au apărut cuvintele din refren: ”The champions”, dar și expresiile “eine grosse sportliche Veranstaltung” (un eveniment sportiv de amploare) sau „ce sont les meilleures equipes” (acestea sunt cele mai bune echipe).

UEFA nu a comercializat niciodată melodia, nici prin posturile de radio, nici nu a cedat drepturile de utilizare, drept pentru care nici nu poate fi descărcată de pe Internet legal. Melodia este proprietatea UEFA, dar Britten primește bani de fiecare dată când imnul răsună pe vreun stadion european.

„A fost un proiect ca multe alte proiecte pe care le-am avut. Încă sunt uimit de popularitatea cântecului”, a mai spus Britten.

„Nu e cel mai bun proiect al meu”

„Îmi place când aud piesa, dar programul nu mi-a permis să asist la prea multe meciuri. Cred că au trecut patru ani de când am fost la un meci din Liga Campionilor, dar urmăresc mereu partidele la TV.

A trecut mult timp de când am compus imnul. Lucram pentru clipurile publicitare al companiei Amstrad pe atunci. Cu siguranţă că sunt mândru de popularitatea lui, dar nu cred că este cea mai bună operă a mea”,  a mai spus Britten.

Versurile imnului Champions League:

Ce sont les meilleures équipes
Sie sind die allerbesten Mannschaften
The main event
Die Meister
Die Besten

Les Grandes Équipes
The Champions
Une grande réunion
Eine grosse sportliche Veranstaltung
The main event

Ils sont les meilleurs
Sie sind die Besten
These are the champions

Chorus (2x):

Die Meister
Die Besten
Les Grandes Équipes
The Champions

Îți recomand articolul despre povestea de dragoste dintre Serge Gnabry și sora lui Thilo Kehrer.

Urmărește Primul 11 pe FacebookInstagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: