Intern

Fotbaliști români care s-au retras mult prea devreme

Știu că ne vine greu să mai credem, dar România chiar a avut fotbaliști de top care evoluau fără probleme în cele mai prestigioase competiții din lume. Totuși, unii dintre ei s-au retras mult prea devreme, deși viitorul părea că le surâde.

Excepție de la fotbaliștii pe care îi vor enumera în cele ce urmează este Ilie Balaci, dar despre el nici nu ne facem griji că nu ar fi putut să evolueze cu lejeritate nu în cele mai prestigioase campionate din lume, ci la cele mai bune echipe de fotbal din lume, dar așa a fost să fie, trecutul nu mai poate fi schimbat.

Fotbaliști români care s-au retras prea devreme

Începem cu Nicolae Mitea, da acel Mitea cunoscut în ultimii ani prin prisma vieții mondene și a relației cu Tonciu. Dar, spre deosebire de mulți alți fotbaliști care se cred vedete, Mitea chiar a avut un talent imens și era angrenat în planurile lui Ajax Amsterdam.

„Lăncierii” l-au considerat mult timp un potențial jucător de bază al formației și de ce nu un viitor transfer pe mulți bani. Ne amintim că Mitea a fost coleg cu Chivu, Lobonț, Ibrahimovic, Sneijder, Van der Vaart și mulți alții.

Nicolae Mitea. Sursă foto: sportpictures.eu
Nicolae Mitea. Sursă foto: sportpictures.eu

El a fost transferat la 18 ani de Ajax de la Dinamo, iar primul sezon al lui Mitea pe „Amsterdam Arena” a fost de-a dreptul încântător. Joacă în 23 de meciuri, înscrie 7 goluri și câștigă titlul de campion al Olandei. În al doilea sezon nu mai este titular, dar reușește printre altele, un gol împotriva lui Bayern Munchen, în poarta lui Oliver Kahn.

O accidentare de ligamente încrucișate îi cam pune capăt carierei. În zadar s-a întors la Dinamo în 2008, iar ultima sa tentativă de a reveni în fotbal s-a consumat în 2013, la Concordia Chiajna, unde nu a prins niciun meci oficial. Astfel, la doar 29 de ani, Mitea se vede nevoit să-și agațe ghetele în cui.

Nicolae Mitea. Sursă foto: sportpictures.eu
Nicolae Mitea. Sursă foto: sportpictures.eu

Totul despre „Cobra” Ilie

Adrian Ilie cred că a fost unul dintre cei mai letali atacanți români din toate timpurile, nu degeaba primise porecla de „Cobra”. El și cu fratele său Sabin Ilie erau incredbili, însă Adrian avea ceva mult mai special în el.

În 1997, Adi Ilie era adus de Valencia de la Galatasaray pentru a-l înlocui pe Romario, iar conducerea „liliecilor” nu s-a înșelat deloc. 12 goluri în 17 meciuri reușise Adrian Ilie în prima sa perioadă la Valencia.

Al doilea sezon e la fel de bun, el fiind al doilea marcator al echipei, cu 11 reușite.

Din păcate, accidentările l-au afectat mult, iar de fiecare dată când revenea pe teren, recidivele îi dădeau bătăi de cap, astfel că Adi Ilie a fost măcinat până la finalul carierei de accidentări.

În 2005, la doar 31 de ani, Adrian Ilie e nevoit să pună capăt carierei sale, iar ultima sa tentativă de a reveni în fotbal, în 2009 la Terek Grozni, nici nu s-a mai întâmplat, pentru că nu a picat testele medicale. Mare păcat!

Adrian Ilie. Sursă foto: sportpictures.eu
Adrian Ilie. Sursă foto: sportpictures.eu

„Mister” și traseul său ciudat din carieră

Ilie Dumitrescu a fost unul dintre eroii de la Campionatul Mondial din 1994, motiv pentru care Tottenham l-a transferat de la Steaua. Un scandal cu prostituate l-a tras mult în jos pe „mister” și chiar dacă s-a dovedit ulterior că a fost o invenție a presei britanice, conducerea lui Tottenham ia decizia să-l împrumute la Sevilla.

A mai urmat o perioadă în care a fost împrumutat la West Ham, dar fără mari realizări, iar în cele din urmă ajunge în Mexic, liber de contract, la Club America, cel mai iubit club mexican de fotbal.

În sezonul 1998-1999 revine la Steaua, dar cariera sa se termină brusc la doar o lună după ce a împlinit 30 de ani.

„Am încercat să ajung la forma fizică a anilor trecuți. N-am reușit. Ilie Dumitrescu de azi se retrage în favoarea lui Ilie Dumitrescu de ieri”, au fost cuvintele de atunci ale lui.

Ilie Dumitrescu. Sursă foto: sportpictures.eu
Ilie Dumitrescu. Sursă foto: sportpictures.eu

Ilie Balaci, un sfârșit nedemn pentru un geniu ca el

Ilie Balaci a fost fără doar și poate unul dintre cei mai buni fotbaliști români din istorie. Și când spun unul dintre cei mai buni fotbaliști români din istorie mă refer la acel podium select din care mai fac parte doar Nicolae Dobrin și Gică Hagi.

Fotbaliștii pe care i-am amintit mai sus au fost foarte talentați, dar Ilie Balaci, Gică Hagi și Nicolae Dobrin au fost cu totul altceva, au fost de un alt nivel.

Ilia Balaci. Sursă foto: gsp.ro
Ilia Balaci. Sursă foto: gsp.ro

Nu are rost să continui cu ce a însemnat Ilie Balaci în fotbalul românesc, pentru că sunt convins că toți microbiștii știu foarte bine ce a făcut la Craiova. Eu voi începe din păcate cu perioada neagră a carierei lui.

!983 este anul blestemat în care a început șirul accidentărilor lui Ilie Balaci. În finala unui turneu amical disputat la Paris, Balaci suferă o ruptură de menisc, motiv pentru care a avut nevoie de operație.

Trece cu bine peste acea operație, ratează mai multe meciuri, dar revine pe teren cu poftă de joc. Din păcate, într-un meci jucat de Craiova cu Baia Mare, Balaci e faultat dur, iar verdictul e crunt: ruptură de ligamente.

Acela a fost începutul sfârșitului, pentru că Balaci a mai jucat 3 sezoane, la Dinamo și FC Olt, dar nu a mai putut să ajungă la forma de altădată.

PE 13 decembrie 1987, la doar 31 de ani, Ilie Balaci pune capăt carierei de fotbalist profesionist, lăsându-ne mereu cu întrebarea „Ce ar fi fost dacă nu suferea acele accidentări. Cum ar fi arătat o națională a României cu Balaci la maturitate și un tânăr Gică Hagi în căutarea gloriei.

Ilia Balaci. Sursă foto: gsp.ro
Ilia Balaci. Sursă foto: gsp.ro

Îți recomand articolul despre primul transfer efectuat de FCSB.

Urmărește Primul 11 pe FacebookInstagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: