Serie A

„Lazio ?! La gunoi cu ei” | Ce am aflat despre rivalitatea echipelor din Roma

Săptămâna trecută de vineri până duminică, am fost într-un city break la Roma. Pe lângă atracțiile bine cunoscute precum: Colosseum, Vatican, Fontana di Trevi, etc. m-am gândit că este un prilej numai bun pentru a înțelege mai bine rivalitatea dintre AS Roma și Lazio.

În apropierea hotelului la care am fost cazat, aveam un AS Roma Store. Am intrat în el, mi-am luat niște suveniruri și i-am întrebat pe vânzători cu cine aș putea vorbi pentru a mi se povesti despre rivalitatea celor două echipe.

Unul dintre angajați, Matteo, s-a oferit să-mi spună mai multe detalii, mai ales că merge la fiecare meci pe care îl joacă AS Roma, fiind suporterul acestora de la vârsta de 6-7 ani.

„Lazio ?! La gunoi cu ei…aici este interzis cuvântul Lazio”, a glumit cu mine înainte să-mi spună povestea.

Povestea rivalității începe undeva în anul 1927, atunci când regimul fascist decidea că Roma trebuie să aibă o echipă de fotbal capabilă să se bată cu forţele din nordul ţării, de la Milano şi Torino, iar hotărârea demnitarilor a fost unirea tuturor echipelor din capitala Italiei sub același nume, AS Roma.

Toate cluburile au fost de acord, mai puţin Lazio. Lazio era deja fondată din anul 1900, jucase trei finale ale campionatului regional și un aspect foarte important în acele timpuri, oamenii de acolo îl aveau în spate pe „Il Duce”, Benito Mussolini.
Conducătorul fascist susținea Lazio şi era fermecat de sigla cu vulturul, care era pe emblema echipei dar şi pe uniforma sa.

AS Roma şi-a ales culorile oraşului, roşu şi galben, iar pe siglă a apărut lupoaica, simboluri care au atras foarte repede suporterii.

Preşedintele ei era Italo Foschi, secretar al Partidului Naţional Fascist, iar baza „romanilor” s-a stabilit la Testaccio, într-un cartier de muncitori săraci.

Sursă: Historia

Duelul dintre săraci și bogați

Lazio era echipa bogaților, a celor care locuiau pe atunci la marginea capitalei, iar AS Roma era adesea prezentată drept „echipa poporului”, a celor care trăiau în mijlocul cetăţii, muncind din greu pentru copii.

Matteo mi-a zis că această asociere, astăzi, nu mai este valabilă, dar bunicul său îi povestea că nu-i suferea pe cei care susțin Lazio pentru că mereu erau cu nasul pe sus.

De-a lungul anilor s-au întâmplat multe evenimente nefericite, fanii lui AS Roma au omorât un suporter lazial, după ce i-au aruncat o torță in ochi, iar fanii lui Lazio îi fac pe „romani” evrei, negrii și le transmit că locul lor este în cuptoare…referitor la Auschwitz.

Matteo a dorit să nu intrăm prea mult în detalii pentru că nu era locul potrivit în care să vorbim de așa ceva. Mi-a zis totuși, că este cât se poate de adevărat tot ce am auzit și că la fiecare derby dintre cele două riscul la care te expui mergând la meci este destul de ridicat.

Ceea ce este clar pentru mine, războiul și fascismul au trecut, dar rivalitatea este în continuare foarte mare.

Matteo mi-a mai zis că nu are prieteni care țin cu Lazio și ar fi o mare dezamăgire pentru el dacă unul dintre cei doi copii ai săi ar susține Lazio.

L-am întrebat când a conștientizat rivalitatea cu Lazio. Mi-a răspuns zâmbind că din prima secundă în care a început să țină cu AS Roma.

Cum sunt fotbaliștii la derby

Din punctul lui de vedere derby-ul cu Lazio este un meci cât o finală, iar jucătorii simt asta.

„Simt presiunea publicului, simt atmosfera de totul sau nimic și toți au același scop: Victoria. Fotbaliști normali și care sunt liniștiți în mod obișnuit, se transformă în niște fiare când intră pe teren.”

Mi-a zis că pot să compar meciul dintre Lazio și AS Roma cu luptele gladiatorilor.

Fanatismul de care dau dovadă suporterii ambelor echipe este foarte mare, drept dovadă Matteo mi-a arătat tatuajul său de pe braț cu sigla echipei.

Este foarte bucuros că este angajat la un AS Roma Store, pentru că și-a dorit mereu să simtă că face parte din echipă, iar acest job îi îndeplinește pe jumătate visul, deoarece ar vrea, ca pe viitor, să fie mult mai implicat în interiorul clubului.

Totti și De Rossi sunt idolii săi

„Dacă este un jucător care m-a marcat? Da, de fapt sunt chiar doi, Francesco Totti și Daniele De Rossi. Ei doi mi-au oferit atâtea momente frumoase și bucurii în viață.”

Despre Chivu și Lobonț

„Chivu îmi plăcea mult, era un fundaș de fier, din păcate a ales să plece la Inter. Pe Lobonț îl apreciez, dar nu pot să spun că m-am atașat foarte mult de acesta.”

I-am mulțumit pentru răspunsuri și sincer am plecat cu gândul că o dată în viață vreau să trăiesc live atmosfera unui derby AS Roma-Lazio. 🙂

Îți recomand articolul despre fiul lui George Weah.

Urmărește Primul 11 pe Facebook, Instagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: