Bundesliga

Momente de neuitat din „Der Klassiker”! 6 scene care au intrat în istorie

Bayern Munchen și Borussia Dortmund se vor întâlni astăzi, 7 noiembrie, într-un nou episod din clasicul Germaniei, cunoscut și sub numele de „Der Klassiker”.

Bavarezii vor fi pregătiți de Hans-Dieter Flick, în timp ce Borussia Dortmund e pregătită de Lucien Favre. În cele ce urmează, Primul 11 vă prezintă cele mai inedite momente din derby-urile dintre Bayern Munchen și Borussia Dortmund.

Momentele de neuitat din „Der Klassiker”

Primul meci dintre cele două a venit destul de târziu, spre deosebire de alte rivalități celebre din Europa, mai exact în anul 1965, atunci când Borussia Dortmund a câștigat pe terenul bavarezilor cu 2-0.

De altfel, meciul de sâmbătă seară reprezintă al 128-lea episod din „Der Klassiker”, ceea ce îl face și mai special decât până acum. De-a lungul anilor, au existat mai multe momente inedite pe care derby-ul Germaniei le-a oferit:

  • Bătaia dintre Lothar Matthaus și Andreas Moller – rivalitatea dintre cele două cluburi a devenit și mai crâncenă începând cu anii ’90, iar duelul din anul 1996 i-a avut în prim-plan pe Lotthar Matthaus, căpitanul lui Bayern și Andreas Moller, coechipier cu Matthaus în naționala Germaniei. Matthaus l-a acuzat pe Moller că este prea plângăcios și se prefăcea că își șterge lacrimile de pe față, moment în care Moller l-a „ajutat” și i-a pus mâinile pe față, după care l-a împins, cei doi fiind despărțiți de arbitrul partidei. În acel sezon, Borussia a câștigat finala Champions League, chiar pe „Olympiastadion”, stadionul de atunci al lui Bayern Munchen.

  • Dortmund l-a prezentat pe unul dintre fotbaliștii, care a jucat în primul „Der Klassiker” – Borussia Dortmund a făcut o postare pe twitter, anul trecut înaintea duelului cu Bayern Munchen, în care îl prezenta pe Reinhold Wosab, unul dintre fotbaliștii care a jucat în primul derby dintre cele două. Inițiativa Borussiei a fost foarte apreciată pentru felul în care au arătat cum au trecut 53 de ani de la prima înfruntare
Reinhold Wosab. Sursă foto: twitter
Reinhold Wosab. Sursă foto: twitter
  • Cea mai mare victorie din istorie – cea mai mare victorie din istoria derby-urilor dintre Bayern Munchen și Borussia Dortmund vine din partea bavarezilor, care au câștigat cu 11-0 pe 27 noiembrie 1971, partidă în care Gerd Muller a marcat 4 goluri.

Fanii lui Dortmund au schimbat culoarea de pe Allianz Arena în galben

În anul 2012, tot pe 27 noiembrie, moment în care bavarezii sărbătoreau cea mai mare victorie din istorie în fața Borussiei, fanii lui Dortmund au făcut un gest incredibil și plin de curaj.

Mai mulți suporteri s-au infiltrat pe Allianz Arena și au modificat culoarea roșie pe care o are stadionul, lumină care se vede de pe autostradă, modificând-o în galben, culorile clubului favorit. Farsa fanilor lui Dortmund a făcut înconjurul lumii și rămâne una dintre cele mai tari farse făcute în fotbal.

  • Finala Champions League din 2013 – finala Champions League din 2013 de pe Wembley a fost una foarte specială, deoarece Bayern Munchen și Borussia Dortmund s-au întâlnit în ultima fază a competiției. Partida s-a terminat cu un gol legendar marcat de Arjen Robben în minutul 89, când a dat mincea pe lângă portarul rivalilor. Bavarezii s-au impus cu 2-1 și au câștigat trofeul Champions League, după ce cu un an înainte au pierdut pe teren propriu finala UCL cu Chelsea.
Golul lui Arjen Robben din finala Champions League cu Dortmund. Sursă foto: goal.com
Golul lui Arjen Robben din finala Champions League cu Dortmund. Sursă foto: goal.com
  • Trădările – De-a lungul anilor, mai mulți jucători s-au transferat de la Borussia Dortmund la Bayern Munchen și invers. Cele mai celebre trădări au fost făcute de: Mario Gotze, care a plecat de la Dortmund la Bayern în 2013, dar s-a întors la Dortmund în 2016. Mats Hummels a fost vândut de Bayern în 2009 la Dortmund, fundașul a revenit pe „Allianz Arena” în 2016 și s-a întors din nou la Dortmund în 2019. Robert Lewandowski, golgheterul bavarezilor, a trădat-o pe Borussia în 2014 pentru a merge să joace la Bayern.
  • Marcel Răducanu, eroul lui Dortmund în „Der Klassiker” – în 1983, Marcel Răducanu a reușit să dea o „dublă” împotriva lui Bayern Munchen și a fost declarat drept cel mai bun jucător al lui Dortmund din acel derby.

Îți recomand articolul despre jucătorul pe care Liverpool l-a dorit până la Diogo Jota, dar al cărui transfer nu s-a mai realizat.

Urmărește Primul 11 pe Facebook, Instagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: