Intern

Povestea Academicii Clinceni! Clubul care a fost întotdeauna pe drumuri

Academica Clinceni tocmai a câștigat meciul cu Poli Iași, 2-1, și este cu un pas în play-off-ul Ligii 1, la doar un an de când a promovat în prima ligă.

M-am gândit să vă prezint povestea tumultoasă a formației ilfovene, care pare desprinsă din cele britanice de „Sunday League”.

Bucuria jucătorilor de la Academica Clinceni. Sursă foto: sportpictures.eu
Bucuria jucătorilor de la Academica Clinceni. Sursă foto: sportpictures.eu

Povestea Academicii Clinceni

Istoria echipei nu este una foarte lungă, însă este una tumultoasă, echipa fiind pe drumuri încă de la înființare. Actuala echipă s-a înființat în anul 2005 sub numele de CS Buftea, iar după trei ani echipa a evoluat pentru prima dată în Liga II.

În anul 2009, formația a fuzionat cu Săgeata Stejaru și a cedat locul în Liga II echipei din Tulcea. ACS Buftea, după noua denumire, a promovat din nou în Liga II în sezonul 2012-2013.

În anul 2013, echipa a trecut printr-o nouă transformare, din ACS Buftea în FC Clinceni, dar un an mai târziu a intervenit o nouă schimbare. Echipa s-a mutat la Pitești și s-a numit Academica Argeș, însă nici această mutare nu a ținut.

Abia în 2015, la 10 ani de la înființare a fost pusă o nouă titulatură care a rămas și până în ziua de azi: Academica Clinceni.

Andrei Cordea, fotbalist la Academica Clinceni. Sursă foto: sportpictures.eu
Andrei Cordea, fotbalist la Academica Clinceni. Sursă foto: sportpictures.eu

Promovarea în Liga 1, o adevărată dramă

Academica Clinceni a obținut o promovare istorică în Liga 1, după victoria obținută în fața celor de la FC Argeș, scor 2-1. Golul promovării a fost marcat de Ovidiu Horșia în minutul 90+2.

Formația ilfoveană a devenit cea mai mică formație care a evoluat recent în Liga 1, localitatea având doar 5.000 de locuitori.

Stadion Academica Clinceni. Sursă foto: sport.ro
Stadion Academica Clinceni. Sursă foto: sport.ro

Au scăpat de retrogradare, iar acum sunt la un pas de play-off

În sezonul trecut, Academica Clinceni a terminat pe locul 10 (locul 4 în play-out), dar nimeni nu se aștepta la o așa revenire în sezonul următor, trupa lui Ilie Poenaru fiind dată ca și retrogradată certă.

Nu a fost deloc cum s-au așteptat specialiștii, iar după victoria cu Poli Iași, Academica Clinceni se află pe locul 5 în campionat, loc care duce în play-off, cu 41 de puncte, după 29 de etape.

Imagine din Academica Clinceni - Poli Iași 2-1. Sursă foto: sportpictures.eu
Imagine din Academica Clinceni – Poli Iași 2-1. Sursă foto: sportpictures.eu

O strategie bine gândită

Strategia celor de la Academica Clinceni a fost una foarte bine gândită, iar ilfovenii au adus numeroși fotbaliști care au scris istorie la FCSB, în perioada în care aceștia o eliminau pe Ajax Amsterdam la București, o învingeau pe Chelsea sau se calificau în grupele Champions League.

Iată că tactica lor a funcționat, iar fotbaliști care păreau a fi trași pe linie moartă până și în Liga 1, au reușit să formeze din nou un nucleu puternic și să obțină o performanță unică alături de micuța echipă.

Iată câțiva jucători de seamă de la Clinceni:

  • Raul Rusescu – fost golgheter al FCSB-ului
  • Florin Gardoș – transferat de FCSB la Southampton
  • Cristi Tănase (Dodel) – fost căpitan al FCSB
  • Paul Pîrvulescu – deturnat de FCSB în 2012 din drumul spre Dinamo
  • Adrian Popa – fost mijlocaș la FCSB

Și nu e vorba doar despre ei, însă cu experiența lor, alături de alți câțiva jucători buni, s-a creat un proiect extrem de bine gândit și pus la punct, care dă roade, iar eu nu pot decât să mă bucur pentru o astfel de realizare.

Ok, ok… sunt jucători cu experiență, dar viitorul cum sună?

Când mă gândeam la asta, mereu credeam că este vorba despre un proiect făcut mai mult pentru o perioadă de 2-3 ani, însă văd că și tinerii se mișcă bine la Clinceni. Ilfovenii nu mai au multitudinea de puști de la FCSB ca în sezonul trecut, dar cei de acum se descurcă bine.

Ce argumente am? Chiar ultimul meci, când Andrei Cordea (21 de ani) și Jovan Markovic (20 de ani) au adus victoria formației lui Ilie Poenaru. Din acest motiv pot crede că la Clinceni planul este mult mai amplu decât mă așteptam.

Jovan Markovic. Sursă foto: sportpictures.eu
Jovan Markovic. Sursă foto: sportpictures.eu

Îți recomand articolul despre cele mai tari meciuri care s-au jucat pe National Arena.
Urmărește Primul 11 pe Facebook, Instagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: