Special

Prima echipă de fotbal din România

Pagini de istorie: prima echipa de fotbal din Romania

Fotbalul este cel mai popular sport în România, în zilele noastre. Totuși care au fost pionierii fotbalului la noi în țară și în ce măsură au influențat evoluția acestuia?

O întrebare pe care noi, cei din primul 11, ne-am pus-o și la care am găsit căteva informații foarte prețioase.

Înainte de a începe, avem foarte mare nevoie de tine să ni te alături pe Facebook, pentru a forma cea mai tare comunitate din România.

Prima echipă de fotbal din țara noastră, recunoscută de toată lumea este ASC Olympia București.

ASC Olympia a fost fondată în anul 1904, de către câțiva tineri străini împreună cu câțiva români printre care Mario Gebauer, Lazăr Breyer și Theodor Davila (fiul doctorului Carol Davila).

Olympia_FC_Bucuresti_in_1909

Se zvonește că toată povestea începe cu Mario Gebauer, student în Elveția, care aduce cu el în țară o minge de fotbal. Prezentând mingea prietenilor săi, aceștia au decis că vor să încerce jocul.

Timp de un deceniu, fotbalul rămăsese doar ca un joc pentru distracție, până când acest grup de prieteni s-a hotărât să formeze o echipă și totodată să pună bazele primului campionat din România. Terenul pe care au hotărât să dispute partidele era cel de la „Bolta Rece”, undeva lângă Arcul de Triumf de azi.

În anul 1909 s-a format Cupa Herzog, considerată ca primul campionat de fotbal din România, unde au participat ASC Olympia București, United Ploiești și Colentina București. Olympia a câștigat competiția primii doi ani la rând.

Echipa

Din păcate, în anul 1915 echipa a început să se destrame, deoarece mai mulți jucători au fost mai atrași de rugby, iar alții au hotărât să se mute la Colentina București.

După cel de-al Doilea Război Mondial, s-a încercat învierea echipei sub denumirea de Olympia-Rhein, însă în anul 1946 echipa se stingea pentru totdeauna.

Surse: http://www.enciclopediaromaniei.ro , http://www.wikipedia.ro, http://www.ripensia-sport-magazin.ro

Vă mulțumim pentru susținerea voastră și vă așteptăm și pe Facebook !

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: