Special

Stickerele Panini! O afacere de miliarde de dolari

În fiecare doi ani, pentru unii la patru ani (poate chiar mai devreme, depinde de ediții), fanii fotbalului din toate țările lumii dau năvală pe stickerele de la Panini cu fotbaliști.

Cei de la Panini au creat o adevărată afacere profitabilă care le-a adus venituri imense, dintr-un model care, sincer, duce la dependență, cel puțin pentru mine, pe care am decis să-l analizez aici pe Primul 11.

Eu dădeam destul de mulți bani o dată la doi ani ca să îmi completez albumele cu fotbaliști, în principiu colecționez stickere la Campionatul Mondial și la Campionatul European, dar am colecționat și albumul special de Champions League, atunci când FCSB și CFR Cluj erau calificate în grupele UCL. De altfel, un sezon de referință pentru fotbalul din România.

Stickere Panini! O afacere de miliarde de dolari. Sursă foto: primul11.com
Stickere Panini! O afacere de miliarde de dolari. Sursă foto: primul11.com

Modelul de business creat de Panini

Compania italiană livrează la fiecare ediție importantă de fotbal (Cupă Mondială, Campionat European) milioane și milioane de cutii pline cu pliculețe cu stickere cu fotbaliști. Adesea acestea sunt distribuite în chioșcuri cu ziare, benzinării sau chiar tarabe din piață.

Totodată, sunt multe publicații care au inclus stickere la cumpărarea fiecărui ziar. În 2008, cumpăram pe nerăsuflate Gazeta Sporturilor și Prosportul pentru a primi câte 8-10 stickere.

E bine de știut, pentru cine citește acest material din curiozitate, că un pliculeț de la Panini conține câte 5 stickere, iar prețul lui e de 4 lei. Eu am prins și când au costat 2,5 lei, dar și 1 leu, pentru o scurtă perioadă de timp.

Stickere Panini. Sursă foto: goal.com
Stickere Panini. Sursă foto: goal.com

Schema business-ului lor e destul de simplă. Dacă un pliculeț cu 5 stickere costă 4 lei, iar un album are în medie 700 de locuri de completat, în cel mai fericit caz (1 la 1 milion – să nu ai nicio dublură) toată distracția te va costa cam 560 de lei.

Evident, nu o să ai tu norocul acela să nu ai dubluri, deci prețul va crește considerabil, iar ei (Panini) nu fac altceva decât să-ți ia banii cu fiecare pliculeț în care speri că vei găsi stickerul care îți trebuie.

Starea de dependență pe care ei ți-o dau constă în următoarea schemă: la început cam toate pliculețele pe care le cumperi conțin doar stickere pe care nu le ai. Cu cât completezi mai mult albumul, cu atât mai mult cresc șansele să ai dubluri, iar pe final ajungi să cumperi multe pliculețe, în speranța că vei găsi 1-2 stickere pe care nu le ai.

Stickere Panini. Sursă foto: amazon.com
Stickere Panini. Sursă foto: amazon.com

Alternative:

Din propria experiență, vă recomand ca atunci când ajungeți pe finalul completării albumului să nu mai cumpărați pliculețe, ci să începeți să căutați dubluri la alți colecționari pe OLX, de exemplu sau pe forumuri special dedicate.

Vă ajută mai mult, scăpați de un stres și cheltuiți mult mai puțin, plus că puteți să faceți și schimb, nici nu mai trebuie să dați bani.

Dezavantaje:

Odată ce ai pus anunțuri cu dublurile pe OLX, zic din cazul meu, pregătește-te la o avalanșă de mesaje și telefoane. Nu faceți greșeala să vă puneți numărul de telefon, că nu veți mai scăpa. Primeam non-stop mesaje de la alți colecționari ca să facem schimb sau care să-mi cumpere stickerele pe care eu le aveam.

Cel mai simplu e să primiți mesaje doar în aplicație sau pe mail. Nu devine atât de stresant. Sau, cum am zis mai sus, pe forumurile special dedicate stickerelor de la Panini.

Istoria Panini

Totul a început în 1955, la un chioșc de ziare din Modena, o mică afacere deschisă de doi frați, Giuseppe Panini și Umberto Panini.

În 1960, frații au cumpărat o cutie cu stickere, pe care o companie din Milano nu putea să le vândă. Cei doi au decis să împartă câte două pliculețe la prețul de 11 euro.

Ideea lor a fost atât de bună, încât în primul an au vândut aproximativ 3.000.000 de pliculețe.

Umberto și Giuseppe Panini. Sursă foto: francocosimopaninineditor.com
Umberto și Giuseppe Panini. Sursă foto: francocosimopaninineditor.com

Din profitul obținut, au deschis o companie, evident numită Panini, pentru a fi capabili să conceapă și să vândă propriile stickere.

Ideea de bază pentru care ei sunt lideri pe piață este simplul fapt că ei au toate drepturile de imagine ale fotbaliștilor, drepturile de a folosi logo-urile cluburilor, ale sponsorilor și ale competițiilor sportive.

Evident, nu toți fotbaliștii sunt mereu de acord să fie incluși în acest album, iar ca un exemplu îl avem pe Gabriel Batistuta, care a refuzat să îi fie asociată imaginea cu Panini. Astfel, „BatiGol” nu apare în albumul Panini de la Campionatul Mondial din 2002, dar e un exemplu rar.

  • „Un fotbalist nu există dacă nu apare într-un album Panini” – Andres Iniesta
Andres Iniesta. Sursă foto: panini.com
Andres Iniesta. Sursă foto: panini.com

S-au adaptat și la era digitală

La albumul de la Campionatul Mondial din 2018, Panini a lansat și catalogul digital, unde colecționari din întreaga lume puteau face schimb între ei. Rezultatul? Peste 5.000.000 de utilizatori la acea ediție, ceea ce a lansat afacerea într-o nouă eră, era înspre care ne îndreptăm cu pași rapizi fie că vrem sau nu.

Totodată, la albumul de la Campionatul European din 2016, puteai să îți scanezi propriu sticker personalizat, ceea ce a fost destul de amuzant, pentru că și eu am făcut asta.

Albumul digital Panini. Sursă foto: fifa.com
Albumul digital Panini. Sursă foto: fifa.com

Panini creează amintiri

Pentru mine cel puțin, dar cred că pentru mulți băieți, stickerele de la Panini au creat multe aminitiri frumoase sau amuzante. De la băieții mai mari care încercau să te fraierească sau să-ți mai fure stickere, până la nebunia care era în clasă când făceai schimburi sau când deschidea cineva pliculețul.

Eu m-am oprit din colecționat stickere după Europeanul din 2016, pentru că nu mai aveam același sentiment ca atunci când eram la școală sau la liceu și voi mai începe să colecționez doar dacă se mai califică și România la ceva important, de preferat un mondial, în rest nu cred că voi mai colecționa, plus că se cumpără destul de ușor de pe net, iar dacă chiar voi vrea să iau, o să cumpăr de acolo.

Albumul Panini de la Campionatul Mondial din 2014. Sursă foto: financialtimes.com
Albumul Panini de la Campionatul Mondial din 2014. Sursă foto: financialtimes.com

Îți recomand articolul despre fotbaliștii plătiți regește să stea pe banca de rezerve.

Urmărește Primul 11 pe FacebookInstagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: