Special

1921: anul în care fotbalul a interzis femeile

La începutul secolului XX, fotbalul feminin a crescut aproape la fel de repede ca cel al bărbaților și a atins noi culmi atunci când bărbații au fost nevoiți să plece în Primul Război Mondial.

Cu toate acestea, în 1921, FA a luat decizia de a interzice fotbalul feminin

Cea mai cunoscută dintre aceste echipe a fost Dick, Kerr Ladies F.C. de la Preston

Echipa a fost fondată în 1917, primul lor meci a atras o mulțime de 10.000 de oameni.

Dick, Kerr Ladies F.C. a fost formată în Preston ca echipă de muncă pentru compania Dick, Kerr & Co, care producea muniție pentru război. În timpul pauzei de masă, femeile jucau fotbal afară și, după ce i-au bătut chiar și pe bărbații care lucrau la fabrică, au decis să formeze o echipă.

Femeile care lucrează în fabrica companiei Dick, Kerr & Co din Preston, în ianuarie 1918.

A fost una dintre cele mai cunoscute echipe de fotbal ale asociației de femei din Anglia. Echipa a rămas existentă peste 48 de ani, din 1917 până în 1965, jucând 833 de partide, câștigând 759, remizând 46 și pierzând 28.

Echipa de fotbal Dick, Kerr’s Ladies a fost cu siguranță starul principal al fotbalului englezesc feminin, câștigând în Franța și triumfând 5-4 împotriva echipei de bărbați din Statele Unite.

Popularitatea lor a atins cote maxime chiar în anul 1921, mulțimi mari de oameni veneau să le vadă jucând. Totuși, această „epocă de aur” a fotbalului feminin avea să fie de scurtă durată.

Dick, Kerr Ladies au devenit vedete internaționale

Primele probleme întâmpinate

La 5 decembrie 1921, FA a început să aibă opinii puternice legate de fotbalul pentru femei.

În ciuda acestui lucru, câteva echipe feminine au mai continuat o perioadă, dar mai mult pe ascuns. În 1937, Dick, Kerr Ladies a jucat cu Edinburgh City Girls la Campionatul Marii Britanii și al lumii, câștigând cu 5-1.

Lily Parr a devenit una dintre cele mai mari marcatoare din istoria engleză, marcând peste 1.000 de goluri. Realizările ei au fost recunoscute în cele din urmă în anul 2002, când a devenit prima femeie care a intrat în „Football Hall of Fame” la Muzeul Național de Fotbal din Preston, la 24 de ani de la moartea sa.

Lily Parr a început să joace fotbal împreună cu frații ei.

Cu toate acestea, jocul feminin a devenit curând umbrit de revenirea și creșterea jocului masculin.

Odată cu războiul terminat, o națiune întreagă este devastată de pierderea atâtor persoane și încearcă să se adune din nou laolaltă. Una câte una, fabricile s-au închis, iar femeile care au fost libere în timpul războiului, s-au trezit că sunt reduse la tăcere, revenind la viața casnică. S-au întors la „locul lor potrivit din societate”.

Fotbalul nu mai era un beneficiu bun pentru femei, medici de top afirmau că este „cel mai nepotrivit joc, prea mult pentru cadrul fizic al unei femei”.

Până în 1921, erau în jur de 150 de echipe de femei în Anglia

Meciurile femeilor se jucau pentru diverse cauze caritabile, ajungând să strângă o sumă importantă de bani. Doar Dick, Kerr’s Ladies F.C. au strâns 70.000 de lire sterline (în jur de 14 milioane de lire sterline în banii de astăzi) pentru foștii militari, spitale și copii nevoiași.

Toate lucruri păreau să meargă în direcția bună, dar pe 5 decmbrie 1921, Asociația de Fotbal elimină efectiv posibilitatea femeilor de a juca în fața unei mulțimi.

FA a declarat:

„Jocul de fotbal este destul de nepotrivit pentru femei și nu ar trebui încurajat”.

Interdicția a continuat timp de 50 de ani

În 1971, în cele din urmă, FA a ridicat interdicția de fotbal feminin. În același an, UEFA a recomandat ca jocul feminin să fie luat sub controlul asociațiilor naționale din fiecare țară. Această mișcare a însemnat începutul unei renașteri a fotbalului feminin, nu numai în Marea Britanie, ci în toată Europa și în restul lumii.

Fotbalul feminin a scăzut, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial erau doar 17 echipe de femei.

  • Primul Campionat European oficial a avut loc în Suedia în 1984, iar Cupa Mondială inaugurală a avut loc în 1991.

Îți recomand articolul despre ziua în care Cristiano Ronaldo a fost la un pas de moarte.

Urmărește Primul 11 pe FacebookInstagram și Youtube.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Primul 11

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura