Special

Echipa de fotbal a lui Moș Crăciun! Chinezii au salvat-o de la faliment

FC Santa Claus chiar există și joacă în eșaloanele inferioade din Finlanda și nu e o echipă prea periculoasă, însă este unică în fotbalul mondial, tocmai pentru că aceasta reprezintă Crăciunul și în fiecare iarnă toată lumea este interesată să-i cunoască povestea, așadar vă voi prezenta și eu povestea clubului.

Echipa de fotbal a lui Moș Crăciun. Sursă foto: bbc.com
Echipa de fotbal a lui Moș Crăciun. Sursă foto: bbc.com

Povestea echipei de fotbal a lui Moș Crăciun

În 1992, în localitatea Rovaniemi din Finlanda, se năștea FC Santa Claus, formația creată în urma fuzionării echipelor locale Rovaniemen Reipas şi Rovaniemen Lappi. În 1993 echipa a jucat primul meci oficial și tot de atunci Moș Crăciun este simbolul echipei.

Echipa de fotbal a lui Moș Crăciun. Sursă foto: bbc.com
Echipa de fotbal a lui Moș Crăciun. Sursă foto: bbc.com

Clubul nu poate fi considerat profesionist, nu a ajuns niciodată ai sus de Liga 3, iar jucătorii legitimați acolo sunt amatori și joacă doar din plăcere. Cine știe, poate dacă sunt cuminți și joacă bine Moșul le aduce și cadouri în plus. 😂

Cu ce se ocupă fotbaliștii de la Santa Claus FC? Majoritatea sunt angajați fie la târgul de Crăciun din oraș, fie lucrează la poșta Moșului, pentru că da, exista așa ceva.

Obiectivul clubului

Obiectivele clubului nu sunt pe plan sportiv, dar sunt onorabile, Santa Claus FC fiind implicată în mai multe acțiuni caritabile, iar în 1997, aceștia au disputat și un amical de lux cu Crystal Palace, în cadrul unui proiect UNICEF.

La acel meci peste 5.000 de fani au fost prezenți pe stadion, deși arena e dotată doar cu 2.800 de locuri.

Stadionul din Rovaniemi. Sursă foto: pinterest.com
Stadionul din Rovaniemi. Sursă foto: pinterest.com

Salvați de la faliment de investitorii chinezi

În 2012, echipa s-a confruntat cu mari probleme financiare, însă Marc Gao, un om de afaceri chinez, a intervenit și a salvat clubul de la faliment și iată că acesta a rezistat și în prezent și continuă să o facă chiar dacă în sezonul trecut a retrogradat în Liga 6 din Finlanda și se pare că va retrograda și în actualul sezon.

Interesant la acest club e ideea inovativă pe care o are la bază, pentru că foarte multă lume din afara „Țării celor 1.000 de lacuri” a aflat de FC Santa Claus, deși nu se remarcă prin performanțe sportive.

Marc Gao, investitorul chinez. Sursă foto: bbc.com
Marc Gao, investitorul chinez. Sursă foto: bbc.com

„Clubul angajase mai mulţi jucători şi salariile nu au putut fi plătite la timp. Situaţia la club era dificilă. A fost crucial pentru noi. Marc Gao m-a sunat şi s-a oferit să ne ajute. Vizitase Finlanda de multe ori în ultimii zece ani.

 Acum a devenit sponsorul nostru principal, iar Gao este vicepreşedintele clubului. Am prezentat totul într-o conferinţă de presă de Anul Nou din China la stadionul “Cuib de pasăre” din Beijing. Au fost peste 50 de jurnalişti prezenţi”, spunea Juha Etelainen.

Echipa de fotbal a lui Moș Craciun. Sursă foto: goal.com
Echipa de fotbal a lui Moș Craciun. Sursă foto: goal.com

Moș Crăciun, prezent la fiecare meci

Evident, Moș Crăciun e prezent la fiecare meci, indiferent de anotimp sau de condiții meteo. De fapt, chiar el dă startul partidei la meciurile de pe teren propriu, spre bucuria fanilor prezenți pe micuțul stadion.

Uitați un filmuleț bun de la băieții de la Copa 90.

Îți recomand articolul despre fotbaliști cunoscuți care au fost surprinși fumând.

Urmărește Primul 11 pe Facebook, Instagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: