Special

Planul genial al Finlandei la fotbal! Antrenorul matematician devenit erou național

Finlanda a reușit cea mai mare performanță din istorie și s-a calificat în premieră la un turneu final, după ce a câștigat cu 3-0 meciul cu Liechtenstein, asigurându-și locul 2 din grupa J.

Markku Kanerva este selecționerul care a reușit să consemneze un moment unic în sportul finlandez și care are o poveste interesantă de viață, meseria lui de bază fiind profesor de matematică și de sport.

Acum, Finlanda a debutat la Campionatul European, a obținut prima victorie din istorie și a devenit prima echipă din istorie care câștigă cu un singur șut pe spațiul porții. Din păcate a fost acel eveniment dramatic cu Christian Eriksen.
În prezent, Finlanda conduce grupa de Nations League din care face parte România, cu 4 puncte, după o victorie contra Muntenegrului și o remiză cu Bosnia.
Fanii Finlandei bucurându-se alături de jucători. Sursă foto: dw.com
Fanii Finlandei bucurându-se alături de jucători. Sursă foto: dw.com

Care a fost planul genial al Finlandei pentru fotbal

Finlanda nu e considerată o țară care să pună accent pe fotbal și într-adevăr în „țara celor o mie de lacuri” sunt alte sporturi mult mai iubite decât fotbalul, însă nordicii au decis să facă un plan bun și pentru „sportul rege”.

Markku Kanerva a reușit o performanță unică în fotbalul finlandez și a calificat naționala țării sale pentru prima dată la un turneul final. Selecționerul Finlandei și-a asigurat locul 2, care a dus-o direct la EURO 2020, dintr-o grupă cu Italia, Grecia, Bosnia, Armenia și Liechtenstein. Povestea lui Kanerva este cu atât mai uimitoare cu cât meseria lui de bază este de profesor de matematică și de sport.

Markku Kanerva a fost fotbalist și a jucat pentru Elfsborg și HJK Helsinki, dar are 55 de meciuri și în naționala Finlandei. Totuși, după retragere Kanerva a început să studieze matematica și în doi ani a început să predea la o școală din Helsinki.

El a fost profesor de matematică, dar și de sport până în anul 2003, când a decis să-și schimbe meseria și să devină antrenor de fotbal. De-a lungul anilor, Markku Kanerva a fost antrenorul naționalei U21, dar și antrenor secund al naționalei mari, chiar în ultima campanie de calificări pentru Campionatul Mondial din Rusia.

  • 1-0 a fost scorul cu care Finlanda a învins-o pe Danemarca, la meciul de debut de la EURO 2020
  • Joel Pohjanpalo a fost autorul golului în minutul 60
Momentul superb, când Joel Pohjanpalo nu s-a bucurat la gol din respect pentru Christian Eriksen. Sursă foto: goal.com
Momentul superb, când Joel Pohjanpalo nu s-a bucurat la gol din respect pentru Christian Eriksen. Sursă foto: goal.com

Islanda a fost un exemplu pentru selecționerul Finlandei

Islanda, o țară cu doar 300.000 de locuitori, a fost exemplul selecționerului Finlandei. Kanerva a fost impresionat de islandezi pentru parcursul surprinzător la Campionatul European din 2016, dar și pentru participarea la Campionatul Mondial din 2018 și a vrut să le copieze exemplul:

„Am început să studiez unde putem să fim cei mai buni din lume. Am ajuns la concluzia că trebuie să luăm un exemplu de la Islanda, o țară cu oameni nu foarte diferiți de noi și cu un spirit de echipă incredibil”.

„Primul meu obiectiv a fost să creez un grup în care să existe respect din partea tuturor, iar cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost să ne ascultăm jucătorii. Dacă un jucător spune ce gândește, poți înțelege problemele pe care le are și să-l înțelegi”, a mai spus Kanerva.

  • 57 de ani a împlinit Markku Kanerva pe 24 mai
Marku Kanerva, selecționerul Finlandei. Sursă foto: aamulehti.fi
Marku Kanerva, selecționerul Finlandei. Sursă foto: aamulehti.fi

A reușit să facă un grup unit

Spre deosebire de Islanda, unde a fost un plan bine stabilit de la bun început, planul finlandezilor, pornind de la a-l copia pe cel islandez, a fost mult mai dificil. De ce? E mult mai complicat să strângi un grup, pe care să îl faci să lucreze pentru tine și să dea totul pe teren, decât să crești o astfel de echipă din perioadele junioratului.

Totuși, Kanerva a reușit. Gata cu grupulețele, gata cu individualitate, fiecare jucător al Finlandei a primit exact ce trebuie să facă, fotbaliștii au învățat să colaboreze și le-a ieșit, chiar e de admirat tot ce se întâmplă acolo.

Finlanda este cea mai slabă echipă de la EURO 2020 din punct de vedere al valorii lotului, conform transfermarkt.com, însă după cum am zis, pe teren nu vorbesc cirele, ci faptele.

  • 41.750.000 de euro este valoarea lotului Finlandei, conform transfermarkt.com
  • 5.000.000 de euro este cota de piață a lui Teemu Pukki, conform transfermarkt.com, cel mai valoros jucător finlandez
Teemu Pukki, atacantul lui Norwich și al naționalei Finlandei. Sursă foto: goal.com
Teemu Pukki, atacantul lui Norwich și al naționalei Finlandei. Sursă foto: goal.com
Îți recomand articolul despre cele mai tari meciuri care s-au jucat pe National Arena.
Urmărește Primul 11 pe Facebook, Instagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: