Special

Steaua din America | Echipa unui român stabilit în SUA | INTERVIU

Un român, fan al Stelei a înființat în America o echipă ce poartă denumirea de Steaua United.

Cristi Cozma, un suporter orădean al roș-albaștrilor a fondat în 2010 echipa Steaua United în California, care evoluează în Coast League Soccer, echivalentul ligii a 4-a din America.

Screenshot_20190307-094728_Instagram

În octombrie 2000, acesta a plecat în SUA, California, unde a căutat o echipă semiprofesionistă pentru a putea juca și a fost legitimat la California Seahorses. În 2004 a suferit o accidentare gravă, care l-a ținut departe de teren pentru aproximativ 2 ani.

În 2010 acesta a încheiat colaborarea cu echipa de fotbal și de aici începe povestea Stelei de peste ocean.

Împreună cu câțiva prieteni, acesta a reușit să fondeze echipa și pentru că el era sponsorul principal și managerul echipei, a fost lăsat să aleagă numele.

Numele vine din dragostea față de Steaua București și Manchester United. Logo-ul echipei este făcut de un designer din Oradea, pe care Cristi l-a contactat.

Fost coleg de cameră cu Sânmărtean, a jucat pentru Steaua United

De-a lungul timpului Steaua United a avut câțiva jucători interesanți precum Andrey Budnîi, care a jucat în liga a doua din Ucraina, Cristi Mocean de la Arieșul Turda și pe Marius Rus și Cristian Rus, ultimul fiind coleg de cameră cu Lucian Sânmărtean la Gloria Bistrița.

Am reușit să îl contactez pe fratele acestuia, Marius Rus, care a răspuns la câteva întrebări ce ne pot explica mai bine fotbalul din MLS și nu numai:

1) Cum trăiesc americanii fotbalul? Sunt la fel de pătimași precum românii?
Fotbalul din America a crescut foarte mult în ultimii ani. Stadionele sunt foarte pline. Nu cred că încă au pasiuna care este în Europa sau Romania, dar e foarte aproape și cred că va crește foarte mult în urmatorii ani. Jucătorii cu nume mare care vin aici ajută foarte mult, aducând lumea pe stadioane. Nu știu dacă ai urmărit LAFC încă, dar dacă pui pe youtube lafc, o să vezi ce atmosferă este.

2) Ai fost jucător la AC Brea Steaua United, de unde ai aflat de echipă sau ai fost unul dintre fondatorii acesteia?
Am fost jucător/antrenor un an cu echipa AC Brea Steaua. Nu am avut timp să continui cu ei, prentru că am avut 4 echipe de copii, pe care trebuia să le antrenez la momentul respectiv.

3) Cum ți se pare fotbalul din MLS față de cel european ?
Binențeles, că nivelul e mult mai jos, dar în fiecare an crește. Eu personal, cred că MLS în ultimii 10 ani a crescut enorm de mult, și va continua să crească. E greu să concureze cu Europa și cu atâția ani de fotbal european, dar în fiecare an liga crește cu orașe adaugând echipe. David Beckham o să aibă propria echipă în Miami în anul 2020 sau 2021.
Fratele tău a fost coleg de cameră cu Lucian Sânmărtean la Gloria Bistrița, a mai ținut legătura cu acesta ?
Fratele meu a jucat cu el, dar și eu l-am cunoscut. A avut un talent extrem de mare, nu puteai să îi iei mingea de la picior, dribla toată echipa cand dorea și la orice ora dorea. Cred că din pacate politica și banii cu Nea Jean (Jean Pădureanu) la timpul acela nu l-au ajutat. Dacă era la o echipă mai mare sau dacă pleca la o echipă mare în Europa, putea deveni un jucător extrem de mare.

Mai urmărești fotbalul din România ? Dacă da, ce echipă ai vrea să câștige campionatul ?
Din păcate nu prea urmăresc fotbalul din România, doar când echipa națională joacă, dar din Liga 1 nu prea.
Echipa mea preferată când eram copil a fost bineînțeles Gloria Bistrița și Dinamo București. Momentam tot cu Dinamo țin.
În momentul de față ești antrenor, ce echipă visezi să antrenezi?
Daca pot să visez mi-ar plăcea o echipă ca AC Milan, cand eram copil a fost echipa mea preferată din Europa, bineînțeles nici o echipă ca Real Madrid nu aș refuza 🙂 . În MLS desigur LAFC (Los Angeles FC)

Care este antrenorul tău preferat ?
În trecut mi-a plăcut Fabio Capello, la ora atuală imi place de Zidane. Zidane este un antrenor care are respectul tuturor din jurul lui, prin vorbele și comportamentul lui. Desigur, a fost un jucător mare deci orice spune jucatorii ascultă.

Ce părere ai despre transferul lui Alexandru Mitriță la New York City? Va face față în MLS?
Sunt foarte bucuros să îl avem aici în MLS. O să fie foarte bun, o să facă față, nu cred că o să-i fie foarte greu, pentru că are viziune de joc și e foarte bun cu mingea la picior. În primul lui meci din sezon, care a început săptămâna trecută a dat 2 pase de gol(au facut egal 2-2 contra lui Orlando City)

Care este jucătorul tău preferat din MLS ?
Momentan Carlos Vela de la LAFC, dar sper curând să fie Mitriță cel pe care o să-l urmăresc și sper/cred că va fi bun foarte repede.

Între timp frații Rus au devenit antrenori. Cristi este antrenor în Orange County la Fullerton Rangers și la Cypress College, iar Marius este antrenor, de 8 luni la grupa de juniori (12-13 ani) a clubului Los Angeles Football Club din MLS.

Screenshot_20190307-094627_Instagram

Îți mulțumesc încă o dată Marius pentru detalii, iar când vei reveni în țară, să știi că berea este din partea Primul 11 🙂

Vouă vă recomand articolul despre accidentările cauzate de terenul sintetic.

Urmărește Primul 11 pe Facebook, Instagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: