Special

Studiu de caz: Uruguay 1930 | Prima Cupa Mondială

Pentru că mai sunt foarte puține zile până la începerea CM2018, am hotărât să fac un articol menit să alunge agonia zilelor rămase.

„M-am decis să iau mașina timpului și să mă întorc în 1930” pentru a scrie despre geneza Campionatului Mondial de fotbal. Să începem!

An: 1930

Locația: Montevideo, Uruguay

Iată-mă întors în timp în capitala Uruguayului, Montevideo. Este anul 1930 totul este mult mai diferit față de ceea ce trăim în prezent. Pe stradă sunt foarte puține mașini, oamenii sunt îmbrăcați foarte elegant, dar ceva s-a păstrat de atunci și până în zilele noastre și anume pasiunea pentru fotbal.

Mii de fani din toate colțurile lumii călătoresc zile întregi pentru a ajunge în Uruguay, la fel și multe dintre echipele participante, printre care și România.

2651131_big-lnd

Între timp toată lumea încearcă să-și revină după suferința din primul Război Mondial, iar Cupa Jules Rimet poate semnifica inițiativa care să conducă la o ameliorare a situației destul de tensionate din lume.

Prima Cupă Mondială a fost desemnată să se desfășoare în Uruguay din două motive: selecționata Uruguayului câștigase proba de fotbal la Jocurile Olimpice din 1928 și pentru că în acel an se sărbătoreau 100 de ani de la prima lor constituție.

Toate meciurile se dispută în Montevideo, iar majoritatea vor fi găzduite de celebrul stadion Estadio Centenario.

672f02d6292075258cf8f0591484a087

Aceasta este mingea cu care s-a jucat în 1930.

92cfac3e709ba7c91a34b51e708108de

 

Echipele participante:

Sunt 13 echipe naționale care au acceptat invitația de a participa la acest eveniment și anume: Argentina, Chile, Mexic, Iugoslavia, România, Peru, Bolivia, Brazilia, Uruguay, Franța, Belgia, Paraguay și Statele Unite ale Americii.

Formatul grupelor:

Formatul grupelor este mult mai diferit față de ce știm noi acum. Fiind 13 echipe s-au format 4 grupe. Grupa A a fost compusă din 4 echipe: Argentina, Franța, Mexic, Chile, grupa B a fost compusă din 3 echipe: Brazilia, Bolivia și Iugoslavia, grupa C a fost compusă tot din 3 echipe: Uruguay, România și Peru, iar grupa D din Statele Unite ale Americii, Belgia și Paraguay.

Echipamentele de joc

Echipamentele de joc sunt foarte haioase, să vedem câteva echipamente:

Primul gol

Francezul Lucien Laurent a marcat primul gol din istoria Campionatului Mondial, în minutul 19 al partidei câștigate de francezi cu 4-1 contra Mexicului.

Lucien-Laurent

România la Mondialul din 1930

După cum ați văzut și mai înainte, am participat la Mondialul din 1930. Antrenorul nostru era Costel Rădulescu.

Deși nu am reușit să trecem de faza grupelor, am fost apreciați de toți participanții, iar când au ajuns în țară, jucătorii naționalei au fost întâmpinați de mii de oameni oferindu-li-se buchete de flori și aplauze.

d4017b2cc0599447786c780272f67155

Finala Uruguay-Argentina

Ajunși în finală, uruguaienii își doreau nespus de mult să câștige cupa Jules Rimet în fața propriilor suporteri, în anul centenarului. Cei care se puteau opune acestui vis erau nimeni alții decât argentinienii, conduși de Ramon Muttis, jucător la Boca Juniors și împinși de la spate de mii de suporteri care strigau „Victoria o muerte”.

În fața a 93.000 de fani, uruguaienii s-au duelat cu argentinienii într-una din cele mai frumoase finale din istoria Campionatului Mondial. A fost un meci spectaculos în care s-au înscris 6 goluri.

Argentina a condus cu scorul de 2-1, iar după ce aceștia au ratat ocazia de a face 3-1, uruguaianul Pedro Cea a marcat golul egalizator.

După egalare Argentina a fost de nerecunoscut, iar uruguaienii au mai înscris de două ori ducând astfel, scorul la 4-2, scor care s-a păstrat până la finalul partidei.

argentina-78-world-cup-champions-uruguay-history-wc-1930-004-001

Fanii argentinieni au fost atât de frustrați de ratarea victoriei încât a doua zi pe străzile din Buenos Aires mai multe persoane au aruncat cu pietre în consulatul uruguaian.

Acesta a fost finalul primei Cupe Mondiale, m-am întors în 2018 și sper ca timpul să treacă cât mai repede pentru a începe Mondialul din Rusia. 😀

Ne revedem cu și mai multe știri și evenimente noi !

Nu uitați să ne urmăriți pe Facebook și pe Instagram .

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: