Fără categorie

File de poveste|34 de ani de la Dinamo – Liverpool! Parcursul fantastic, omul din calea fericirii „câinilor” și momentul Olimpico

Parcursul fantastic din 1984 va rămâne mereu în amintirea suporterilor din Ștefan cel Mare. Dinamo a fost prima echipă din România care a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, unde a întâlnit-o pe Liverpool, cea mai titrată echipă din Anglia pe plan european.

Alb-roșii au surprins pe toată lumea încă de la începutul sezonului. După eliminarea finlandezilor de la Kuusysi, Dinamo urma să-și măsoare forțele cu Hamburg, mai exact, ”regina” Europei de la acea vreme. Germanii plecau înfrânți de la București, cu un neașteptat 3-0 (Augustin, Mulțescu și Orac), spre bucuria celor 70.000 de fani prezenți pe vechiul Stadion Național.

Hamburg s-a trezit la realitate în retur, și a întors rezultatul până în minutul 63, dar Țălnar în minutul 86 și Mulțescu în minutul 89 au închis tabela la 3-2, eliminând deținătoarea trofeului.

Parcursul fenomenal al lui Dinamo nu s-a oprit aici, iar în calea bucureștenilor spre semifinalele Cupei Campionilor stătea Dinamo Minsk. După 1-1 la Tbilisi cu golul marcat de Rednic în minutul 87, și victoria cu 1-0 la București cu reușita lui Augustin din minutul 10, Dinamo intra în final four-ul Cupei Campionilor, unde o întâlnea pe Liverpool, o echipă cu șase trofee europene în vitrină, și cea mai titrată echipă din Anglia pe plan European.

Dinamo pierdea cu 1-0 pe Anfield, cu golul marcat de Lee în minutul 26, iar golul lui Orac din retur a fost umbrit de dubla lui Ian Rush, golgheterul all-time al cormoranilor. Dinamo părăsea competiția, dar rămânea cu mândria celui mai frumos sezon european al unei echipe din România, iar cormoranii ajungeau în finala de pe Olimpico, unde o întâlneau chiar pe AS Roma.

În fața a aproape 70,000 de fani, Liverpool cucerea la penalty-uri a patra Ligă a Campionilor din istoria clubului, după 1-1 în timpul regulamentar și 4-2 după loviturile de departajare, iar Roma, cu Dario Bonetti în teren, devenea prima echipă din istorie ce pierde o finală de Cupă Europeană disputată pe propriul stadion.

Liverpool players and coaching staff celebrate with the European

La 34 de ani de la acest moment, cormoranii se întorc pe Olimpico pentru returul din semifinalele Ligii Campionilor, după un liniștitor 5-2 pe Anfield.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: