Special

Povestea adevărată din spatele serialului „The English Game”

Această mini-serie, formată din șase episoade, spune spune povestea adevărată a nașterii fotbalului modern, concentrându-se pe finala FA Cup din viața reală, din 1883.

Finala a fost între Eton, băieții de la școala publică, și muncitorii din fabrică de la Blackburn, Blackburn câștigând cu 2-1.

A fost pentru prima dată când o echipă din clasa muncitoare învinge o echipă de fotbal din clasa superioară.

Serialul a apărut pe Netflix, pe data de 20 Martie 2020, iar acesta a fost produs de Julian Fellowes și scris de Downton Abbey.

Ce este „Asociația de Fotbal”?

În 1863, 11 școli de clasă superioară, cu sediul în Londra, au decis să stabilească reguli formale pentru fotbal și să creeze primul organ de conducere al sportului, care a devenit cunoscut sub numele de „Football Association” (FA).

„Motivul pentru care Asociația Fotbalului s-a format a fost astfel încât oamenii din clasa superioară, care au învățat acest joc la școală, să se poată juca unul împotriva celuilalt în conformitate cu un set de reguli convenite”.

Producătorul serialului a explicat în cadrul unui interviu:

„Din momentul în care regulile au fost stabilite, în anii 1860, sportul a crescut în popularitate foarte mult”.

Echipele locale au început să recruteze jucători talentați din clasa muncitoare, pe care îi plăteau în secret. Acest lucru ducea la controverse, deoarece echipele din clasa superioară nu doreau ca profesioniștii să se infiltreze în jocul lor.

În cele din urmă, în 1885, FA a legalizat plata salariilor jucătorilor.

Arthur Kinnaird

Arthur Kinnaird, cel de-al 11-lea Lord Kinnaird, a fost directorul Asociației de Fotbal și este considerat în mare parte primul mare star de fotbal din Marea Britanie.

S-a născut într-o familie de elită și a urmat colegiul Eton.

Acesta a continuat să fie președintele FA, înlocuindu-l pe maiorul Francis Marindin (interpretat de Daniel Ings) în 1890.

Era renumit ca fiind un atacant dur. Într-o revistă sportivă din anul 1892, un membru al comisiei FA, Nicholas Lane „Pa” Jackson, a declarat că „energia Lordului Kinnaird a fost consumată egal – atât pe adversarii săi, cât și pe minge”.

Fergus Suter

Fergus „Fergie” Suter a fost un zidar scoțian, născut într-o familie de clasă muncitoare din Scoția.

Suter a fost într-adevăr primul jucător profesionist recunoscut, câștigând un salariu pentru participarea sa.

Așa cum s-a făcut referire în serial, el a jucat pentru Partick înainte de a se muta în Anglia pentru a juca mai întâi pentru Darwen și apoi pentru Blackburn Rovers.

Cu toate acestea, Suter și Jimmy Love nu s-au alăturat echipei Darwen în același timp. Love s-a alăturat primul, iar Suter la scurt timp după aceea.

O mare parte din drama familiei Suter din „The English Game”, inclusiv povestea relației cu tatăl său alcoolic și abuziv, sunt o invenție a producătorului, la fel și detaliile despre romantismul cu Martha.

Alma Kinnaird

„Alma” este de asemenea o figură din viața reală, Arthur Kinnaird căsătorindu-se cu Mary Alma Victoria Agnew în 19 august 1875, la Castelul Lochnaw, Scoția.

Dar în mare parte, ceea ce vedem în serial, legat de acest personaj, este o poveste inventată pentru a aduce puțină dramă.

Martha Almond

„Este o persoană reală”, confirmă actrița Niamh Walsh. „Ea există în registrele istorice doar ca un nume.”

Este documentat faptul că Fergus Suter s-a căsătorit cu Martha, dar lipsesc alte detalii.

Ce s-a întâmplat în timpul finalei Cupei FA din 1883?

În finala din 1882, Blackburn Rovers a lui Suter a jucat împotriva Old Etonians a lui Kinnaird, dar echipa lui Suter a pierdut partida cu 1-0.

Anul următor, o echipă de clasă muncitoare diferită, Blackburn Olympic, a sfârșit prin eliminarea lui Old Etonians (2-1), deși în „The English Game” s-a încheiat cu Blackburn Rovers învingând echipa lui Kinnaird.

Suter a câștigat o cupă FA în 1884, când Blackburn Rovers i-a învins pe Queen’s Park.

Suter și alții ca el au ajutat să deschidă fotbalul către clasele muncitoare, făcându-l o opțiune valabilă în carieră.

Acest lucru a transformat fotbalul în sportul național al Regatului Unit. După cum a explicat și Fellowes:

„Muncitorii munceau șase zile pe săptămână, toată ziua, erau plătiți destul de puțin și în afară de câteva băuturi, mergeau acasă, mâncau și trăiau în principal din lucrurile simple care se întâmplau.

Și deodată au avut această emoție săptămânală de a urma jocul și de a-și urmări propria echipă preferată, de a merge în următorul oraș și de a-i vedea jucând.

Și a pus o energie fantastică în viața clasei muncitoare, care era de neînlocuit. Era o dinamică complet nouă în viața oamenilor care nu aveau parte de evenimente interesante.”

Suter cu echipa în finala FA Cup din 1882.
Jucătorii lui Blackburn Olympic în 1883.
Blackburn Rovers în 1884.
  • FA Cup este cea mai veche competiție din lume

Vouă cum vi s-a părut acest serial?

Îți recomand articolul despre Povestea tristă din spatele cicatricilor de pe fața lui Ribery.

Urmărește Primul 11 pe FacebookInstagram și Youtube.

1 comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: