Fără categorie

Primul cartonaș galben și roșu din istoria fotbalului

Era cartonașelor a început destul de târziu, și anume în 1970. Până atunci, jucătorilor le era transmis verbal că sunt avertizați sau eliminați, iar această metodă a condus la situații hilare.

Celebru în istorie a rămas sfertul de finală al CM 1966 dintre Argentina și Anglia, atunci când căpitanul sud-americanilor, Antonio Rattin, a fost trimis în tribună de arbitru pentru injurii, prima astfel de decizie luată în istoria fotbalului.

Întrucât arbitrul german Rudolf Kreitlein nu știa spaniolă și nu a reușit să îi explice lui Rattin de ce a hotărât să îl trimită în tribune, argentinianul a considerat eliminarea injustă și s-a răzbunat pe englezi, așezându-se pe covorul roșu din fața tribunei în care se afla Regina Angliei.

Eliminarea lui Antonio Rattin. Sursă foto: thesun.co.uk
Eliminarea verbală a lui Antonio Rattin. Sursă foto: thesun.co.uk

Totuși, cine au fost primii jucători din istoria fotbalului care au primit cartonașul galben și cartonașul roșu?

Primul cartonaș galben și roșu din istoria fotbalului

Evgeni Lovcev a fost component al naționalei URSS-ului, iar el e primul jucător din istorie care a luat primul cartonaș galben, la Campionatul Mondial din 1970, într-o partidă impotriva Mexicului.

Primul cartonaș roșu la Cupa Mondială a fost arătat chilianului Carlos Caszely, în meciul cu RFG, din 1974.

Carlos Caszely primind roșu. Sursă foto: futbolretro.es
Carlos Caszely primind roșu. Sursă foto: futbolretro.es

Cum au apărut cartonașele în fotbal?

Arbitrul englez Ken Aston, șeful comitetului de arbitri de la Campionatul Mondial din 1966, a propus introducerea cartonașelor.

„Trebuia să facem un sistem simplu prin care jucătorii, spectatorii și arbitrii să gestio­neze pedepsele pentru comportament incorect. Ideea cu cartonașele mi-a venit în timp ce stăteam la un semafor.

Culorile lui mi s-au părut cea mai bună analogie. Galbenul te atenționează, iar roșul te trimite în tribune”, a spus Aston după ce ideea sa a fost adoptată de FIFA.

Prima competiție în care s-au folosit cartonașele a fost Campionatul Mondial din 1970, singura ediție de Cupă Mondială în care nu s-a arătat niciun cartonaș roșu.

Îți recomand articolul despre Lev Iașin, singurul portar care a câștigat Balonul de Aur.

Urmărește Primul 11 pe FacebookInstagram și Youtube.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: